Rodzaje blachy perforowanej do pieczenia

W cukiernictwie bardzo często stosowana jest blacha aluminiowa perforowana, która pozwala na równomierne i szybkie pieczenie ciast i ciasteczek. Jednak przemysł gastronomiczny poszedł o krok dalej i stworzył blachy o różnych kształtach i prześwicie. Jakie rodzaje blachy perforowanej można znaleźć na polskim rynku?

Blachy perforowane o różnych kształtach

Wiadomo, że różne typy wypieków wymagają różnych blach. Dlatego w cukierni powinna znaleźć się nie tylko aluminiowa blacha perforowana https://sklep.polmarkus.com.pl/blachy-perforowane do ciasteczek, ale też otworowe foremki o najróżniejszych kształtach, okrągłe spody, a nawet perforowane ranty. Właściwie każdy blaszany element wykorzystywany podczas pieczenia w piekarniku może, czy nawet powinien posiadać perforowane otwory na ciepłe powietrze.

blacha aluminiowa perforowana

Prześwit i kształt otworów blachy perforowanej

Warto też zwrócić uwagę na same otwory, ponieważ mogą one przybrać różne wielkości, kształty i być rozmieszczone w różnych odstępach. Do mniejszych ciasteczek najlepiej nada się blacha aluminiowa perforowana o małym prześwicie, ale za to gęsto rozmieszczonych dziurkach. Z kolei im ciasto większe, tym szersze otwory powinny być na spodzie blachy. Ich kształty służą wyłącznie estetyce, jednak ona też jest ważna, aby zachować dobre samopoczucie cukiernika.